W dniu 19 kwietnia 2023r. uczennice i uczniowie szkół podstawowych z Ponieca i Żytowiecka pod okiem jurorów oraz doświadczonych cukierników, wzięli udział w drugiej edycji konkursu pn "Bake a Cake Junior". W tegorocznych cukierniczych zmaganiach wzięło udział 33 uczniów z klas szóstych, siódmych i ósmych.

Zasady konkursu były podobne jak w roku poprzednim. Pierwszą część poświęcono na teorię. Uczestnicy dostali do rozwiązania test z pytaniami dotyczącymi wypieków i słodyczy. Na rozwiązanie mieli 10 minut. W drugiej części praktycznej uczestnicy musieli popisać się kreatywnością i zdolnościami manualnymi. Należało przygotować i udekorować tort oraz wypełnić nadzieniem babeczki. Baza, dzięki Zakładowi Ciastkarskiemu i Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu była gotowa. Dodatkowym zadaniem było wykonanie figurek z masy cukrowej.

Łatwego zadania zatem uczniowie nie mieli. W tej słodkiej rywalizacji dopingowali ich koledzy i koleżanki , którzy licznie wypełnili trybuny hali widowiskowo-sportowej.

W skład komisji oceniającej weszli Małgorzata Jankowiak – przewodnicząca jury, Bartosz Lisiak z Zakładu Cukierniczego z Ponieca, Anna Antkowiak-Tunia ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu oraz Pani Magdalena Kubeczka ze Szkoły Podstawowej w Poniecu.

Najlepiej w II edycji Bake a Cake Junior spisały się uczennice z  kl. VI B ze Szkoły Podstawowej w Poniecu. Drugie miejsce zajęła klasa VIIIC a na trzecim miejscu uplasowała się klasa VIII A również ze Szkoły Podstawowej w Poniecu.



Galeria zdjęć: